hostgator coupon 75 off

Hrvatski branitelji policajci osnovali podružnicu Udruge u Petrinji

Kreirano: 25. Travanj 2015.

fakac MS ciljem da se hrvatskom branitelju policajcu vrati čast, dostojanstvo i da mu mjesto koje zaslužuje u ovom društvu, ali i u povijesti koju vrijeme piše, u subotu 25. travnja 2015.g., okupili su se hrvatski branitelji policajci s područja Petrinje i osnovali Udrugu hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke županije Podružnice Grada Petrinje.

Riječi podrške uputio je gradonačelnik Darinko Dumbović, prisjetivši se ratnih dana i prijatelja s kojima je bio, ali i poručio što bi trebalo staviti pod prioritet u radu udruge: „Sretan sam što ste se okupili i ovdje sam iz velikog poštovanja prema vama koji ste bili prvi onda kad je najviše trebalo 1990. i 1991. godine. Pričuvni sastav policije je odradio jedan ogroman posao za našu domovinu Hrvatsku. Ponosan sam što sam danas među vama, ponosan sam što sam jedan od vas, sjećam se mnogih vaših lica iz raznih mjesta s kojima sam bio u ratu, vidim ovdje svoje suborce iz vremena kad nije bilo nimalo lako, davali smo velik ulog – svoje živote. Dali smo puno toga da bi stvorili državu Hrvatsku, ostali smo mnogi bez svojih najbližih. Njih više nema i taj pijetet i sve ono što moramo čuvati u sjećanje na njih kao vječiti trag u srcu na onu obvezu, ljudsku da sve te žrtve nisu bile uzaludne. Moramo dati poruku s ove skupštine za one generacije što dolaze da znaju što smo mi radili, da znaju samo istinu, a istina je da smo stvarali državu Hrvatsku. Želim reći kako je važno na ovoj skupštini shvatiti da nismo ovdje samo za prisjećanje ratnih vremena, čuvanje sjećanja na naše žrtve, nego i da se zna da može biti i udruga policije branitelja, da ima onih koji nikada nisu uspjeli, iz nekog razloga, ostvariti nikakva svoja prava. I zato u sadržaju rada ove udruge, u njenom statutu mora biti među prioritetnim ostvarivanje svih prava koja nisu ostvarena i to na demokratski način, mi moramo otvoriti vrata u ovom sustavu i reći 'gospodo mi sa ovog područja, u Domovinskom ratu, i ovaj kraj je platio ogromnu cijenu, preveliku' i rješenje problema moramo tražiti demokratskim načinom. Smatram da ste vi ti koji možete biti korektiv bilo kojoj vlasti jer imate u sebi istančan osjećaj za ono što je jako važno, a to je nepravda."

Za predsjednika Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke županije Podružnice Grada Petrinje jednoglasno je izabran Muharem Mašinović. Nakon što se zahvalio prijateljima na izboru, obećao je učiniti sve što bude mogao, i iznad svojih snaga ako treba, istaknuvši kako im je prioritet napraviti registar članova udruge „kako bi se znalo tko su, gdje su, jesu li uopće još živi, tko je bolestan, tko nezaposlen, kome treba kakva pomoć, od one ljudske riječi do materijalne pomoći pa ćemo između sebe jedni drugima biti potpora. Mi imamo pričuvnih policajaca za koje se ne zna, rasuli smo se, nitko nas ne spominje, a od nas je krenula obrana u Domovinskom ratu. Umiru naši suborci, a da mi to ne znamo, neki i bez počasti koje ih pripadaju. Zato smo tijekom obilježavanja Dana policije prošle godine došli na ideju da i mi u Petrinji osnujemo podružnicu naše Udruge, a dalje ćemo osnivati ogranke. Moramo se skupiti i znati jedni za druge."

pol5

Plan i program rada za ovu godinu je opsežan, a predsjednik Mašinović je istaknuo: „Imenovati radnu skupinu koja će napraviti analizu socijalnog, zdravstvenog i materijalnog stanja članova podružnice i njihovih obitelji te napraviti prijedloge nadležnoj lokalnoj upravi i samoupravi za rješavanje problema, pokrenuti aktivnosti oko obilježavanja mjesta stradanja pripadnika policije u Domovinskom ratu, na objektu Policijske postaje Petrinja postaviti oznaku napada na nju 26.09.1990. i 25.08.1991. s popisom poginulih pripadnika policije, stvoriti zbirku podataka za izradu ratne monografije Policijske postaje Petrinja, organizirati okrugli stol na temu „Uzroci i posljedice napada na PP Petrinja prije 25 godina", razna obilježavanja i druženja, dodjele priznanja i odličja, okupljanje i postrojavanje ratnih zapovjednika te pri svemu tome graditi najplemenitije tekovine Domovinskog rata – svoju slobodu kao i slobodu drugih i drugačijih, jednakost, mir, pravdu, dostojanstvo, domoljubivost, ponos i poštenje."

Također je poručio: „Mene su uvijek 'brisali'. Nisam bio za mnoge ono što su htjeli, ali evo mene među vama opet i bit ću uvijek uz vas i za vas. Mislim da svi vi zaslužujete odličja. Sad će 20 godina nakon Oluje, a ja ne znam jel itko od vas dobio do sada kakva priznanja, a kamoli odličja i na tome ćemo poraditi sada."

Martin Stašćik, bivši prvi ratni zapovjednik Policijske postaje Petrinja, sa suzama u očima vrlo kratko svojim ratnim prijateljima je uputio sljedeće riječi: „Dragi prijatelji, suborci, teško mi je onih dana kad se sjetim, bili smo jedinstveni, možda smo se brzo razjedinili, predali smo ovu državu nekome drugome da s njom upravlja. Pitate se možda zašto se nismo ovih prošlih 25 godina ponovo našli, zato jer nas je nešto tištilo. Danas kad vas gledam, mnoge ne vidim, nema ih više. To je ono što me najviše boli, to je ono što mi je najteže. Jer samo kad se pogledamo znamo gdje smo izvodili mnoge akcije, gdje smo se morali povlačiti iz naših sela, gdje smo ranjavani, gdje ginuli, a nigdje nema nikakvog traga. Zato vas molim ono jedinstvo što smo imali u ratu neka se opet vrati među nas i neka bude naš ponos. I samo bih vas zamolio da uvijek čuvate naše dostojanstvo i da ne dopustite da nam ga gaze."

Marijan Smernić predsjednik Zajednice Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, čije je sjedište u Sisku, rekao je kako za sada u našoj županiji imaju 5 podružnica (Novska, Kutina, Sisak, Glina, Petrinja) te 2 ogranka (Novo Selo i Prelošćica) te odlučno poručio: „Dragi prijatelji policajci najvažnije je ovdje sada reći da mi policajci smo bili prvi, a izgleda da smo zadnji kad se treba negdje organizirati i ostvarivati svoja prava. Ponavljamo uvijek da smo bili prvi. Svi mogu pričati da su dali ovo ili ono, ali prije policajaca nitko nije bio. Znači, prva je policija. To je temelj naše obrane, temelj naše vojske i svih drugih postrojbi koje su nastale i to temeljna policija. Uvijek to naglašavam i ne dam nikad nikom za pravo kad se dijelimo ovi su specijalci, ovi su ovo, ovi su ono, pa gardijske brigade, zna se kada su nastale gardijske brigade, iz redova policije. Tu smo mi sami krivi, jer smo takvi, samozatajni, mi smo provodili zakone, čuvali ustavni poredak i branili Hrvatsku, mi smo imali više zadataka, a oni su imali samo jedan-obranu. I zato molim vas budite aktivni!"

Za potpredsjednike udruge izabrani su Grubar Željko i Martin Stašćik, a za tajnika Joso Fakčević. Trenutno petrinjska podružnica broji 62 člana, iako ih je još puno koji su zatražili pristupnice tako da će broj članova rasti. Za članove Izvršnog odbora izglasani su Miroslav Lipak, Miljenko Mlinarić, Pepo Mlađenović, Stjepan Pereković, Ivan Tominović, Tihomir Šalić i Stjepan Kušan, dok su za članove Nadzornog odbora izabrani Ivan Štrk, Darko Tonković i Josip Abramović. Svi članovi koji to žele mogu kod predsjednika Muharema Mašinovića zatražiti i izradu značke s iskaznicom udruge, a cijena izrade je 150 kuna. Predsjednik Smernić je na kraju pozvao sve da dođu na Skup zajedništva za kojeg će biti organiziran prijevoz autobusom koji plaćaju 40 kuna po osobi.

NA VRH