Pokrenut pilot-projekt palijativne skrbi za hrvatske branitelje

Vijesti
Kreirano: 06. Prosinac 2018.

Pilot projektMinistarstvo bolnici u Dugoj Resi osigurava dodatna financijska sredstva za palijativnu skrb i dugotrajno liječenje za pacijente hrvatske branitelje i nakon ograničenog vremenskog roka od 28 dana

Nakon održane sjednice Vlade u Karlovcu, u četvrtak 6. prosinca 2018. godine, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ravnateljica Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa Višnja Mihalić-Mikuljan potpisali su Ugovor o reguliranju međusobnih odnosa na provedbi Pilot projekta palijativne skrbi za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

Ovim Ugovorom Ministarstvo bolnici u Dugoj Resi osigurava dodatna financijska sredstva za palijativnu skrb i dugotrajno liječenje za pacijente sa statusom hrvatskog branitelja te se omogućava palijativna zdravstvena skrb i nakon ograničenog vremenskog roka od 28 dana za koji Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje financira boravak osiguranika na odjelima palijativne skrbi.

Razliku u cijeni boravaka na palijativnom odjelu podmirivat će Ministarstvo kao nositelj pilot projekta, na temelju preporuke liječnika specijalista, uzimajući pri tome u obzir i ukupnu socijalnu situaciju u kojoj se hrvatski branitelj nalazi.

Ugovor je sklopljen na razdoblje od 6. prosinca 2018. do 28. veljače 2019. godine, a procjenjuje se da će u razdoblju provođenja pilot projekta troškovi iznositi oko 183 tisuće kuna, osiguranih u okviru planiranih sredstava Ministarstva.

Palijativna skrb u Hrvatskoj predstavlja integrirani model skrbi čiji su temeljni nositelji postojeći elementi sustava zdravstvene zaštite na primarnoj i bolničkoj razini te sustava socijalne skrbi, radi čega se palijativna skrb za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata ne uspostavlja kao novi paralelni sustav već se razvija sukladno specifičnim potrebama populacije. U Nacionalnom planu razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj 2017.-2020. godine, hrvatski branitelji prepoznati su kao ranjiva skupina kojoj će se posvetiti posebna pažnja i modeli skrbi.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Povratak na naslovnicu

NA VRH