hostgator coupon 75 off

Obilježena 30. obljetnica tragične pogibije policajaca Policijske postaje Dalj

Kreirano: 01. Kolovoz 2021.

Dalj 2021 01Na današnji dan prije 30. godina u obrani Policijske postaje Dalj poginulo je 20 policijskih službenika, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite

Točno 30. godina prošlo je od 1. kolovoza 1991. godine, kada su jedinice 51. motorizirane brigade JNA s pridruženim jedinicama teritorijalne obrane i srbočetničkih pobunjeničkih paraformacija napale šire područje Dalja i Erduta te započele prodor u Dalj.

Nošeni plemenitim ciljem obrane suvereniteta Republike Hrvatske, policijski službenici Policijske postaje Dalj toga su dana, s pripadnicima Zbora narodne garde i Civilne zaštite te lokalnim stanovništvom, pokušali obraniti Dalj od daleko brojnijeg i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja. Iako izloženi stalnom granatiranju, držali su hrabro svoje položaje.

Nakon što su odbili ultimatum za bezuvjetnu predaju neprijatelj je tenkovima i svim raspoloživim snagama krenuo prema policijskoj postaji. Istodobno je započeo snažni otpor hrvatskih policajaca, pripadnika Zbora narodne garde, Civilne zaštite i mještana Dalja. Žestoka i neravnopravna borba trajala je sve do deset sati, kada je ispaljeni tenkovski projektil, iz smjera pravoslavne crkve, pogodio policijsku postaju i potpuno je uništio. Hrvatski branitelji koji nisu poginuli od projektila nemilosrdno su ubijeni.

U znak sjećanja, danas je u Dalju u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Osječko-baranjske županije obilježena 30. obljetnica tog tragičnog događaja.

Foto: Stjepan Zec

Povratak na naslovnicu

NA VRH