hostgator coupon 75 off

Svečano obilježena 30. godišnjica napada na središte Daruvara i Policijsku postaju

Kreirano: 19. Kolovoz 2021.

Daruvar 2021 1Poginuli i nestali pripadnici PP Daruvar dobili spomen obilježje nakon 30 godina

Obilježavanje 30. godišnjice napada na središte Daruvara i Policijsku postaju bilo je ispunjeno emocijama, a poginuli i nestali napokon su dobili obilježje kakvo zaslužuju

Ivana Richter mirno stajala je pokraj spomen obilježja na kojem je uklesano i ime njezina oca, nestalog Bohumila Dostala. S druge strane stajao je policajac Davor Rambousek. I ime njegova oca, Damira Rambouseka, uklesano je na spomen obilježje palim i nestalim pripadnicima daruvarske policije koji su branili grad kada počela pobuna srpskih ekstremista.

Napad na Policijsku postaju

Na njihovim licima moglo se vidjeti da u njima ključaju emocije i istovremeno ih pokušavaju suzdržati. Trideset je godina prošlo od dana kada je rat zahvatio Daruvar, od trenutka kada se dio Srba odlučio oružano pobuniti protiv hrvatske vlasti. Policija je tada bila ta koja je bila na prvim linijama jer organizirana hrvatska vojska u tim vremenima, zapravo, nije ni postojala. U ratnom ludilu koje je nastalo dvanaest je pripadnika daruvarske policije poginulo, dok se njih četvero još uvijek, tri desetljeća kasnije, vode kao nestali.

Poginuli i nestali hrvatski policajci

Miroslav Polak, Ivan Rončević, Robert Žili, Srećko Manđini, Damir Nađ, Petar Mladić, Eugen Lapčić, Ivica Plažanin, Zdravko Lešković, Željko Ljiljanić, Damir Vitina i Franjo Ivić poginuli su pripadnici daruvarske policije, a kao nestali se još uvijek vode Damir Rambousek, Darko Petrovicki, Marijan Petrovečki i Bohumil Dostal.

Napad na središte Daruvara i njegovu policijsku postaju odvijao se 18. i 19. kolovoza 1991., a tu su bitku ipak uspjeli dobiti malobrojni policajci koji su uspjeli obraniti Policijsku postaju Daruvar, ali na žalost ne bez žrtava.

Marijan Petrovečki, Darko Petrovicki i Damir Rambousek tada su završili u zarobljeništvu pobunjenih Srba, a nakon toga im se gubi svaki trag i do danas se nije uspjelo doznati gdje se nalaze njihova tijela.

- Kada smo došli na ideju da našim poginulim i nestalim pripadnicima napravimo spomen obilježje ispred Policijske postaje, ideju smo iznijeli Gradu i zahvaljujemo se gradonačelniku Damiru Lneničeku što je odmah rekao da će Grad pomoći gradnju spomen obilježja. Moramo očuvati uspomenu na naše kolege koji su položili živote za Hrvatsku - poručio je, između ostalog, Dalibor Čajsa, načelnik PP Daruvar u prigodnom govoru. Oko njega su bili članovi obitelji i prijatelji poginulih i nestalih policajaca, župan Marko Marušić sa zamjenicima, gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček sa zamjenikom Vladimirom Bilekom, izaslanstva Ministarstva obrane, Ministarstva branitelja i MUP-a, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi Javne vatrogasne postrojbe Daruvar, načelnici i zamjenici nalčelnika općina Dežanovac, Sirač, Končanica i Đulovac, predstavnici Gradskog vijeća, politički stranaka, udruga civilnog društva...

Probuđene uspomene
Ivana Richter i Davor Rambousek, djeca nestalih pripadnika PP Daruvar, strpljivo su stajala pokraj još uvijek pokrivenog spomen obilježja potajnu stišćući usnice. Protokolom je bilo predviđeno da spomen obilježje otkriju upravo oni. Kada je došao taj trenutak i kada su otkrivena uklesana imena poginulih i nestalih, najteže je, naravno, bilo članovima njihovih obitelji kao i njihovim suborcima. Muškarac u 50-im godina nedaleko od mene skrivao je suze, dok su mu se mišići na podlakticama stisnuli. Vidjelo se kako su se uspomene ponovno probudile i kako su ga emocije obuzele i kako se bori da ih obuzda.

Predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara Ivo Gjaić potom je zastavu s kojem je spomen obilježje bilo dotada prekriveno uručio Ivanu Merčepu, izaslaniku potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, a prije samog uručivanja uredno složenu zastavu je približio, poljubio i nekih dvije, tri sekunde je držao na usnicama. Potom je zastavu predao i spuštene glave se povukao. I njega su emocije gotovo savladale.

Potom su gradonačelnik Damir Lneniček, Ivo Gjaić i djeca poginulih i nestalih pripadnika PP Daruvar položili bukete ispred spomen obilježja, a nakon njih su došli preživjeli suborci položili lampaše svojim stradalim prijateljima.

Dugačka kolona potom se formirala Radićevom ulicom i krenula preko glavnog trga do parka grofa Jankovića gdje se nalazi spomen obilježje poginulim braniteljima, a počasni hitac iz topa ispaljen je ispred Crkve presvetog Trojstva.

U parku grofa Jankovića predstavnici obitelji poginulih i nestalih, predstavnici Grada Daruvara, Županije, udruga prositeklih iz Domovinskog rata položili su vijence i minutom šutnje palima za slobodu odali počast.

Izvor: mojportal.hr

Daruvar 2021 2

Daruvar 2021 3Daruvar 2021 4

Daruvar 2021 5

Daruvar 2021 6

Daruvar 2021 7

Povratak na naslovnicu

 

NA VRH