52263854202 6642a44f85 oSredišnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te najveće vojne pobjede u Domovinskom ratu, 27. obljetnice VRO "OLUJA" održano je 5. kolovoza 2022. u Kninu.

U ime ZUHBDRP RH ovoj svečanosti je nazočio predsjednik Marijan Smernić, dok je Zvonko Janda, član Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara '91. imao čast biti jedan držača zastave RH na kninskoj tvrđavi.

Na svečanosti u Kninu u čast te velike vojne pobjede, uz hrvatske branitelje i obitelji poginulih i nestalih te ratne zapovjednike i sudionike operacije, okupili su se najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te drugi potpredsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, brojni ministri i saborski zastupnici, predstavnici hrvatske vojske i policije te županija i gradova, vojni izaslanici akreditirani u RH, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, pripadnici OSRH, sudionici operacije i drugi.

U znak sjećanja i zahvalu svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima najviša državna izaslanstva, obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, HRVI, ratni zapovjednici te predstavnici udruga iz Domovinskog rata položili su vijence na spomenik Oluja 95 na Trgu Ante Starčevića.

Zvonjava crkvenih zvona u 9:43 podsjetila je na trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije Oluja, a na Kninskoj tvrđavi, kao i prije 27 godina zavijorila se hrvatska zastava. Pročitana su imena 244 smrtno stradala i nestala pripadnika u VRO Oluja, ispaljeno je dvadeset sedam počasnih plotuna, a kninsko su nebo nadletjela dva borbena aviona MiG-21 odajući počast poginulima.

Čestitke i zahvalnost hrvatskim braniteljima uputio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, istaknuvši da su hrvatski branitelji kamen temeljac naše slobode i demokracije. “Više nego ikad potrebno je ulagati u sigurnost i zato moramo i dalje jačati naše obrambene sposobnosti. Hrvatski vojnik u središtu je naše obrambene politike”, rekao je te naglasio da će Vlada nastaviti ulagati u jačanje i opremanje Hrvatske vojske, nastaviti štititi hrvatske branitelje te neće dopustiti da se u pitanje dovede pravednost, opravdanost i legitimitet Domovinskog rata.

Mi već šestu godinu vodimo politiku poštovanja digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, snažimo Hrvatsku vojsku, snažimo hrvatsku policiju, snažimo sustav domovinske sigurnosti.
To nije samo retorika, to nije samo topla riječ, to je konkretna politika koju vodi potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na čemu iskreno zahvaljujem, a ona se manifestirala i donošenjem jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako nikada nećemo prestati iskazivati zahvalnost hrvatskim braniteljima na pobjedi u Domovinskom ratu i ostvarenoj slobodi te poručio: “Smognimo snage da zajedništvo iz Domovinskog rata prenesemo na mlade naraštaje”.

Predsjednik RH Zoran Milanović, uputivši čestitke u prigodi obljetnice, istaknuo je da se nikada ne smijemo umoriti od ponavljanja istine o Domovinskom ratu. “Mi smo na pravoj strani povijesti i nemamo se čega stidjeti, držimo se toga i nećemo zalutati”, poručio je.

U ime hrvatskih branitelja general-pukovnik Mladen Markač poručio je kako nikada ne smijemo dopustiti da se žrtve domovinskog rata zaborave. “Čast se stječe djelima, a mi smo ih pokazali u Domovinskom ratu. Hrvatska vojnik i policajac danas su naš brend, ali hrvatski branitelji naš su uzor. Veličina hrvatskog vojnika i policajca je vojnički čista pobjeda i besprijekorno izvedena operacija. Domovina se branila i oslobađala domoljubljem, moralom, istinom, srcem, čestitošću i hrabrošću”, istaknuo je.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio kako se Srbija, s kojom Vlada želi razgovarati i rješavati probleme, treba suočiti sa svojom ulogom u prošlosti.

“Od Srbije se očekuje da prihvati činjenicu, da se suoči sa svojom ulogom u prošlosti, da se suoči sa svojom ulogom u realizaciji Miloševićevog velikosrpskog projekta agresije na Hrvatsku, na Bosnu i Hercegovinu, a to je suočavanje s istinom”, rekao je Medved nakon završetka službenog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i mise u Kninu.

Komentirajući poruke koje dolaze iz Srbije u posljednje vrijeme, istaknuo je da su očekivanja o suočavanju s prošlošću “polazne osnove sa kojih moramo krenuti”, a Hrvatska je uvijek spremna na dijalog.
"Naša Vlada želi razgovarati i rješavati probleme, i na tom tragu ćemo nastaviti", istaknuo je. No, podsjetio je, Srbija se dosad nije uključila u pronalazak nestalih osoba, još nisu spremni prihvatiti činjenicu da su hrvatske državljane vodili u logore i obeštetiti ratne zarobljenike.

"Sve se može svesti na to da se suoče sa svojom prošlošću i da u konačnici sami definiraju u kojem smjeru žele ići", rekao je Medved. Pokušaji Srbije da iskrivi povijesne činjenice o Oluji, “samo su daljnji odlazak u potpuno pogrešnom i krivom smjeru”.

Ocijenio je da cijela Hrvatska danas dostojanstveno obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a u govorima na svečanom obilježavanju istaknuta je važnost hrvatskih branitelja.

U crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, služena je koncelebrirana misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Održan je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske i policije, a Uprava za zatoče i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja predstavila je hrvatski model traženja.

Tim povodom u Knin su došli i maratonci iz Virovitičko-podravske županije i motociklisti moto kluba Beštije iz Zadarske županije.

U okviru programa akro grupa Krila Oluje izvela je prigodan letački program, nastupile su klapa HRM-a sv. Juraj i policijska klapa sv. Mihovil.

Foto: MORH/ F. Klen

52264836568 460326e6a6 o

52264819651 891ca6c7f6 o

52264819826 9a31ec4562 o

52264820086 1a9c96c030 o

52265303535 82b912c8ba o

Povratak na naslovnicu