Knin 2023 01Ovogodišnji predstavnik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske na podizanju hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi bio je NIKOLA STOJANOVIĆ, član Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije SMŽ - Podružnica Kutina

“Ne dopustimo da nas podijele razlike, neka nas poveže zajednička vizija bolje budućnosti, one u kojoj će Hrvatska biti iznad nas”, poručio je u ime hrvatskih branitelja pukovnik Mihael Pintarić

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja svečano i dostojanstveno obilježena je 5. kolovoza 2023. u Kninu.

Na proslavi najveće vojne pobjede u Domovinskom ratu, u Zvonimirovu gradu okupili su se brojni hrvatski branitelji i najviši državni dužnosnici te je, unatoč lošem vremenu, održana središnja svečanost.

Od ranih jutarnjih sati gradskim ulicama odjekivala je budnica u izvođenju Orkestra OSRH, a potom su na glavnom gradskom trgu kod spomenika Oluja ‘95 izaslanstva odala počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Zajednički vijenac položili su predstavnici obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja u VRO Oluja, HRVI, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, najviša državna izaslanstva te predstavnici županija i gradova.

Kao i prije 28 godina, točno u 9:43 na jarbolu sa samog vrha Kninske tvrđave zavijorila se hrvatska zastava, praćena zvonjavom crkvenih zvona podsjećajući na trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije Oluja.

Među podizačima zastave bili su predstavnici hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, njih 11 koji su ukratko predstavljeni zajedno s pripadnicima MUP-a i Počasno-zaštitne bojne, a potom su uz podsjećanje na tijek operacije pročitana imena 244 poginula i nestala pripadnika u VRO Oluja, koja su čitali sinovi poginulih hrvatskih branitelja.

Svečani program nastavljen je na središnjem gradskom trgu, gdje je program s Tvrđave praćen putem videozida, a okupljenima su se obratili najviši državni dužnosnici te predstavnik hrvatskih branitelja.

VRO Oluja - simbol hrabrosti, otpora i zajedništva hrvatskog naroda

U ime hrvatskih branitelja obratio se pukovnik Mihael Pintarić, dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik Jedinice za posebne zadatke MUP-a iz Rakitja, a potm I 1. A brigade ZNG-a te 1. gardijske brigade s kojima je prošao mnoga bojišta. Prošao je i torturu u srpskim vojnima zatvorima i logorima, nakon čega se ponovno priključio svojim Tigrovima, a nakon Domovinskog rata nastavio je djelatnu vojnu službu kao časnik Hrvatske vojske.

U svom obraćanju uputio je snažne poruke, kako svojim ratnim prijateljima koji su za Hrvatsku bili spremni na najveću žrtvu te njihovim nasljednicima u redovima Hrvastke vojske i policije, tako i cijelom hrvatskom narodu, pozivajući sve na zajedništvo.

“Oluja je bila izraz naše želje za slobodom. U Oluji smo pokazali svu snagu, odlučnost, umijeće i sposobnost Hrvatske vojske i policije. Oluja nije samo vojno-redarstvena operacija, već simbol hrabrosti, otpora i zajedništva hrvatskog naroda, naše predanosti i odlučnosti, spremnosti na žrtvu i istinske vjere u ispravnost onog što činimo. U tom zajedništvu i s tim domoljubljem nastavimo graditi Lijepu Našu. I ne dopustimo da nas podijele razlike, neka nas poveže zajednička vizija bolje budućnosti, one u kojoj će Hrvatska biti iznad nas”, kazao je Pintarić, poručivši da nikada ne smijemo zaboraviti patnje i stradanja našeg naroda, sve naše žrtve kroz turobnu i tešku prošlost.

Čestitke i zahvalnost hrvatskim braniteljima uputio je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, kazavši kako su hrabrost i odlučnost hrvatskih branitelja te mudrost hrvatskog državnog vodstva označile 1995. kao najveću godinu u hrvatskoj povijesti.

“Hrvatski branitelji utkali su sebe u hrvatsku povijest i slobodu”, kazao je Plenković napomenuvši kako je politika ove Vlade vođena željom da se braniteljski, vojni i policijski resori unaprijede u svakom pogledu.

“Oluja je oslobodilačka operacija, temelj hrvatske slobode i hrvatske države i Hrvatska neće nikad dopustiti napade na Oluju, na hrvatske vojnike i policajce”, poručio je Plenković iz Knina.

U ime Hrvatskog sabora nazočnima se obratio predsjednik Gordan Jandroković koji je istaknuo kako se teško bilo izboriti za slobodu. “Naša je pobjeda u Oluji bila veličanstveni pothvat. Oluja je stvorila temelj za sve naše kasnije napretke. Pobijedili smo u nametnutom ratu, pokazali smo duh pobjednika i veliko hrvatsko srce”, kazao je Jandroković.

Predsjednik RH Zoran Milanović zahvalio je hrvatskim braniteljima na slobodi, odajući priznanje i poštovanje našim palim herojima i poručivši kako smo ovdje da prenosimo baklju slobode i pobjede.

U prigodnom programu nastupile su Klapa HRM-a Sv. Juraj i Policijska klapa Sv. Mihovil, a himnu je izvela solistica Barbara Suhodolčan Vrbički.

Nakon središnje svečanosti u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta služena je koncelebrirana misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Tijekom dana u Kninu se mogao razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme, a u poslijepodnevnim satima upriličen je doček maratonaca i biciklista te moto defilea.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Foto: MORH/ F. Klen

Knin 2023 01

Knin 2023 02

Knin 2023 03

Knin 2023 04

Povratak na naslovnicu