Obilježena 27. godišnjica stradanja civila u Baćinu

Vijesti
Kreirano: 21. Listopad 2018.

bacin 2018 5Kod spomen obilježja u Baćinu, mjestu na području Općine Hrvatska Dubica, u kojem se nalazi druga po veličini masovna grobnica u Republici Hrvatskoj, 21. listopada 2018. je održana komemorativna svečanost u povodu sjećanju na žrtve agresije na Republiku Hrvatsku, naročito na žrtve pokolja u Baćinu.

Pokolj kod Baćina je bio ratni zločin nad Hrvatima, nedužnim civilima iz sela Baćina i Cerovljana kojeg je počinio srpski agresor 21. listopada 1991. godine. Mučki je tada ubijeno 56 stanovnika Baćina i Cerovljana, a kasnije još njih 57 iz obaju sela i Hrvatske Dubice. U povodu 27. obljetnice ovog masakra održana je komemorativna svečanost na kojoj je sudjelovalo više stotina ljudi, uzvanika, obitelji i rodbina pobijenih, brojni hrvatski branitelji i školska djeca.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja masovne grobnice gdje su počast odale obitelji poginulih i mnogobrojna izaslanstva iz društveno-političkog života, te predstavnici braniteljskih udruga među kojima je bio Marijan Smernić, predsjednik Zajednica udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske. Vijenac kod spomen obilježja položio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te generali Mladen Markač, Marko Lukić i Ljubo Ćesić-Rojs.

Povratak na naslovnicu

NA VRH