hostgator coupon 75 off

Baćin – sjećanje na stradanje nevinih civila Pounja

Kreirano: 21. Listopad 2019.

Bacin 2019 1U povodu 28. obljetnice zločina održana je komemorativna svečanost na kojoj je sudjelovalo više stotina ljudi, uzvanika, obitelji i rodbina ubijenih te brojni hrvatski branitelji

Kod spomen obilježja u Baćinu, mjestu na području Općine Hrvatska Dubica u kojem se nalazi druga po veličini masovna grobnica u Republici Hrvatskoj, 21. listopada je održana komemorativna svečanost u sjećanje na stradanje nevinih civila ovog dijela Pounja.

Pokolj kod Baćina je bio ratni zločin nad Hrvatima, nedužnim civilima iz sela Baćin i Cerovljani kojeg je počinio srpski agresor 21. listopada 1991. godine. Mučki je tada ubijeno 56 stanovnika Baćina i Cerovljana, a kasnije još njih 57 iz obaju sela i Hrvatske Dubice.

U povodu 28. obljetnice ovog masakra održana je komemorativna svečanost na kojoj je sudjelovalo više stotina ljudi, uzvanika, obitelji i rodbina ubijenih te brojni hrvatski branitelji među kojima je sa svojim suradnicima bio i Marijan Smernić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja masovne grobnice gdje su počast odale obitelji ubijenih, izaslanici predsjednice RH, predsjednika Vlade RH i predsjednika Hrvatskog sabora, izaslanstva Sisačko-moslavačke županije i Općine Dubica te ostalih gradova i općina s područja županije, udruge proistekle iz Domovinskog rata i predstavnici političkih stranaka.

Masovna grobnica, druga po veličini iza Ovčare otkrivena je u Baćinu 1997. godine, podsjetila je ovom prigodom načelnica Općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić naglasivši kako za ovaj zločin, nažalost, još nitko nije odgovarao.

Foto: Radio Banovina

Bacin 2019 2

Bacin 2019 3

Bacin 2019 4

Povratak na naslovnicu

NA VRH